Joves despertxs

Joves despertxs

Què és “Joves despertxs”?

Treballem perquè els/les joves i adolescents siguin autosuficients i responsables de les seves pròpies vides. No és un projecte qualsevol, neix del cor i està centrat en potenciar les emocions necessàries dins del context que ens ha portat la pandèmia covid-19, com: les pors, la incertesa, l’aïllament social i la inseguretat.

Joves despertxs proposa prendre consciència dels propis actes amb responsabilitat, amor i alegria.

Donem les eines necessàries per la seva autogestió, des de la cura personal i l’autoconeixement a través de dinàmiques grupals on l’art teràpia, el moviment conscient i la meditació seran la nostra base, sense oblidar les necessitats particulars amb un acompanyament individualitzat si es cau.

Es tracta de donar l’impuls necessari perquè retrobin la seva motivació i acció de motor per trobar el seu camí que li donarà sentit a la seva vida, i que pugin sentir que són ells i elles els que poden provocar els canvis necessaris a la societat actual.

 

Sentit de “Joves despertxs”


Els/les joves d’avui dia viuen dissociats entre el que senten, pensen, diuen i actuen; aquests/es pateixen els símptomes típics d’adult: falta d’alegria, dificultat per agafar el son, falta d’energia, dificultat de concentració, agressivitat i inclús violència.
Gran part d’aquesta problemàtica no la trobem tant dins de l’àmbit cognitiu, si no dins de l’emocional: tenen dificultats per gestionar les seves emocions i impulsos. En moltes ocasions es produeixen conductes agressives, afectant el nucli familiar i escolar; això vol dir que afecta tan directament al seu rendiment escolar, les relacions amb els/les seus/seves companys/es, com en l’obediència i el respecte cap al professor/a.

Els valors que promovem són la millora de la confiança, autoestima i autoconeixement i d’aquesta manera enfortir els vincles afectius, millorar l’autoimatge, l’assertivitat i el respecte (cap a mi i cap els/les demés). Així com educar en els hàbits saludables i les cures per generar canvis de conductes favorables en la seva salut física, psicològica i emocional.

Objectius de “Joves despertxs”


Joves despertxs és un projecte de competència emocional per donar als adolescents i joves els recursos necessaris per poder identificar el que senten i expressar-ho de forma adequada. Joves i adolescents més conscients i feliços que aprenen i se senten millor a l’escola, a casa, al seu entorn, i el més import, a sí mateix/a.

Un dels objectius és augmentar els vincles dins la comunitat reforçant l’empatia cap als companys, sent capaços d’enfrontar-se a situacions difícils com el cas ara del dol, les pors i la incertesa. Com ho farem?

 • Millorant l’autoimatge, l’assertivitat, l’apoderament i el respecte gràcies l’autoconeixement i l’alliberament de càrregues emocionals.

 • Aprenent a controlar la impulsivitat i l’agressivitat.

 • Incrementant la concentració i la cohesió de grup.

La finalitat és que els/les joves i adolescents siguin autosuficients i responsables cooperant per a què el canvi social cap a la igualtat sigui possible des de les cures i el benestar, cercant el bé comú.

Ens importen ells, elles i ellxs


El propòsit de Joves despertxs és la transformació social i l’eliminació de les desigualtats socials a partir de la transformació interna de la pròpia persona.
Deixem enrere els discursos i les pràctiques proteccionistes per d’altres d’apoderament i d’aquesta manera poder aconseguir el moviment social necessari, en equitat i sense etiquetes.
Fomentem la participació i la presa de consciència que tant homes com dones tenen les mateixes capacitats i habilitats.

A partir d’aquí, farem apertura de debats per trencar els mites entre homes i dones i les conseqüències que les diferències de gènere provoca a les persones.


Els valors a treballar: amor, respecte, responsabilitat, coherència, integritat, llealtat, solidaritat, empatia, confiança, valentia, generositat, humiltat, sinceritat, tolerància, alegria, agraïment, civisme i convivència.

 

Activitats que proposem

 • Jocs cooperatius: diferents jocs per treballar en equip: la comunicació, la coordinació entre joves i creativitat. Es tracta de cooperar entre les persones i ajudar-nos per sumar. Ens han ensenyat a competir des de ben petits, hem de trencar aquests rols tan marcats.
 • Meditació i mantres: ho farem per alliberar la ment de pensaments negatius i recurrents, trobar la pau i tranquilitat interior, indagar cap a l’interior i trobar respostes que no podem trobar fora. Beneficis: millorar la concentració, disminueix l’ansietat i l’estrès, millora la qualitat del son.
  Seran meditacions guiades per entrar en un estat de relaxació profunda, molt necessàries per la nostra salut mental, física i emocional. En el cas dels mantres, són càntics escrits en sànscrit que el que fan és que puguem entrar en un estat meditatiu i de calma.
 • Moviment conscient: són exercicis per ballar de manera conscient, és a dir, amb tota la presència i esència del cos i ment. Ens ajudarà a conèixer millor el nostre cos, la nostra ment, limitacions i creences que tenim. Ens ajudarà alhora a millorar la confiança i l’autoestima, i també ens ajudarà a canviar la percepció sobre nosaltres mateixos/es, a l’hora que ens movem i ballem.

 • Neuro dansa: és una experiència cognitiva, emocional i creativa molt potent amb múltiples beneficis que ens ajuda, entre d’altres, al sistema motor i nerviós. Nosaltres en centrem en la transmissió d’emocions en escena, per alliberar-les i crear nous receptors químics al cos, com a conseqüència ens sentirem millor.

 • Art teràpia: treballem des de l’art per poder expressar, comunicar-nos i adonar-nos com primer pas del que estem sentim al nostre cos; així poder actuar després segons les necessitats de cadascú/na. Ens ajudarà a expandir la nostra creativitat, millorar l’autoestima i confiança, aumentar la capacitat de comunicació, ens ajudarà a verbalitzar els nostres sentiments i ens ajudarà a identificar i aclarir preocupacions.

 • Riso teràpia: riure ens ajudarà, entre d’altres, a la millora per combatre l’imsomni, reduïr nivells d’estrès i estimular la creativitat. Farem que el joc sigui creatiu i ens acompanyi el riure com protagonista.
 • Percussió: ens ajuda a millorar la qualitat motriu, la creativitat i la memòria dels joves. Ens ajuda, i molt, a descubrir-nos a nosaltres mateixos/es en capacitats que tenim que fins llavors no érem conscients. Ho farem a través de la creació d’instruments fets amb coses reciclades i també amb l’experimentació de tocar en directe.

 • Teatre improvisat: ens ajudarà a millorar la creativitat, habilitats d’expressió, l’autoestima, a reconèixer i acceptar les emocions. Ho farem a través d’exercicis d’improvització portat al nostra dia a dia.
 • Gimnàstica cerebral (brain gym): farem exercicis per alliberar l’estrès, poder afrontar situacions de por i inseguretat en el nostre dia a dia. Ens ajudarà a millorar habilitats acadèmiques a l’escola (lectura, comprensió, escriptura, atenció, exàmens, etc), i millorar altres capacitats dins de la música, l’esport o l’art per exemple.

 • Exercicis de PNL (programació neuro lingüística): es defineix com l’art i la ciència en l’excel.lència personal. Ens ajudarà a veure models de pensaments i comportaments que tenim. Proposem a partir de la PNL que els joves i adolescents es qüestionin tot a la vida.
  Ho farem a través d’exercicis individuals i en grups. Ens ajudarà a millorar la comunicació, detectar patrons de pensament i conducta, alliberar estrès, millorar la confiança, desenvolupar la creativitat, flexibilitat i autoconeixement.

 • Facilitador emocional: és una proposta personal, on volem acompanyar als joves i adolescents en els seus processos personals sempre que ho necessitin. Ho farem des de l’amor i l’escolta activa. Estem per escoltar i acompanyar-los/es, sense interrompre cap procés personal.

Grups de treball


Adolescents i joves de 12 a 16 anys
*Adoptem tot el protocol necessari de seguretat i higiene pel covid-19 a totes les nostres activitats.

Horari


Proposem un taller setmanal per grup amb una durada de 1,5h per sessió dins o fora de l’horari escolar. Ens acomodem a les necessitats de cada centre o entitat.

MOLTES GRÀCIES PER FER-HO POSSIBLE!!

Deja una respuesta